De voordelen van de EU

Huwelijksreis jul 05, 2017 1 Comment

Je staat er wellicht niet meer bij stil omdat we het gewend zijn. Het is het gemak en de tijdsbesparing van betalen en grensovergangen binnen de Europese Unie. De euro is in vele landen een geldig betaalmiddel, zelfs waar een andere munteenheid gebruikt wordt. Je hoeft dus niet overal geld te wisselen en betalingen worden simpelweg omgerekend (tegen de juiste koers, we hebben het gecheckt ;-)). Ander voordeel is de tijd die we besparen met het oversteken van grenzen zonder paspoortcontroles.

Onze eerste paspoortcontrole was van Kroatiƫ naar Montenegro. Hoewel het vrij vlot ging, circa een klein half uurtje, zagen we aan de andere kant een gigantische rij. Sindsdien hebben we voor elk land een controle gehad. De ene verliep wat sneller dan de ander. Voor de overgang van Griekenland naar Turkije waren we bijvoorbeeld zelfs 5 kwartier kwijt voordat we alle grens-/ en douaneposten voorbij waren. En dat is dan nog Europa, laat staan wat dit betekent voor de landen daarbuiten.

Je gaat eerst langs een grenspost van het land dat je uitgaat, vervolgens rijd je door een stuk niemandsland, en kom je uit bij een nieuwe grenspost om het andere land binnen te gaan. We hebben telkens ons paspoort en kentekenbewijs moeten laten zien. De groene kaart werd nauwelijks gevraagd, alleen in Montenegro en Turkije.

Voor Iran en Rusland hebben we een aparte groene kaart geregeld via TourInsure, een instantie in Duitsland. De Chinese autoverzekering wordt verzorgd door onze gids. Voor de overige landen zullen we aan de grens een WA-verzekering afsluiten. Zo waren we voor Kosovo 15,- euro kwijt voor een periode van 15 dagen.

Nog een mazzeltje sinds medio juni binnen Europa is dat je je mobiele abonnement kunt gebruiken zoals in Nederland. We hebben tot nu toe dus nog vrijwel overal internet. Al met al zijn we met deze reis heel blij met de EU.

fiftyandsomecows

One Comments

  1. Louis

    Fiun jullie verhalen te lezen. Autopech..slechte wegen,ja dat verrast me niet oo zo’n reis en is natuurlijk vervelend.Des te mooier te lezen dat jullie toch steeds weer behulpzame…vakkundige mensen vinden. En dan die ontzettend gastvrije Iraanse vrienden, geweldige ervaring,kostbare ontmoetingen. Het ga jullie goed. Tot ziens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *